Deftones: vooruitblik op ‘Eros’

Dat Deftones een opvolger van ‘Saturday Night Wrist' uit 2006 gaat uitbrengen, dat lezen we nu al heel lang. Verder blijft alles rond het album dat ‘Eros' moet gaan heten al even vaag als de muziek die het gezelschap produceert sinds de laatste twee platen. Eind vorig jaar verschenen de eerste berichten van frontman Chino Moreno op internet dat het schrijfproces rond het album afgerond was. Toch duurt het en duurt het weer – zoals zo vaak in het verleden – voordat de fans iets horen. In elk geval is er nu een filmpje uit de studio.

Dat was ten tijden van het opnameproces rond ‘Saturday Night Wrist' wel anders, toen de bandleden met pijn en moeite en onder druk van producer Bob Ezrin de schijf wisten af te ronden. Uiteindelijk leidde het gerommel er toe dat men op het punt stond er mee te kappen en de band zelfs op te heffen. Of er een Dr Phil aan te pas is gekomen weten we niet, maar alles lijkt er op dat de band weer ‘als vanouds' bezig is. "Onze samenwerking is beter dan ooit. Het resultaat is dat alles er op vooruit is gegaan – onze vriendschappen en onze levens." Mooi, maar ergens in april stapte het vijftal in de studio om ‘Eros' op te nemen, en het is bijna herfst. Dus: waar blijft die cd? "Eind dit jaar", daar doen we het voorlopig mee. Maar, hij schijnt ook echt al af te zijn.

Geen zorgen, er is bewijs van leven in de vorm van beeldmateriaal, gepost op Deftones Myspace, dat eindigt met de woorden ‘New Album: Winter'

Moreno zei onlangs in Rock Sound dat het hele album live is opgenomen, oftewel zonder – al te veel? – tussenkomst van protools en aanverwante trukendozen. Aangezien dat is hoe de band ooit begon, is dat veelbelovend. Gitarist Chi heeft al verklapt dat ‘Eros' in elk geval één heavy nummer bevat.

Eind deze week speelt de band voor het eerst in een tijdje weer op, samen met Alice in Chains. Kortom, weer een band die deze zomer op de festivals zal staan. Mij zal het benieuwen in welke staat, want de laatste paar keer dat ik de ze aan het werk zag stelde het weinig voor en mondde het uit in saaie concerten waar het gefreak in de studio compleet dood sloeg op het podium. Met het schizofrene ‘Saturday Night Wrist' – dat enkele heldere en ouderwetse ‘Deftones momenten' kende – in gedachte, en het feit dat deze plaat misschien weer wat aardser zal klinken dan de laatste twee albums, is ‘Eros' en de tour die daarop volgt iets om naar uit te kijken. Even wachten nog op de eerste nieuwe nummers.

Met name Chino is heel 'vet' op Pinkpop 2006 (When Girls Telephone Boys):

Deftones Myspace

Deftones Website

Lees ook:Het gaat nog altijd niet goed met Chi (Deftones)
Lees ook:Nieuw nummer van Deftones
Lees ook:Chi Cheng (Deftones) in ziekenhuis na auto-ongeluk
Lees ook:Deftones geeft het goede voorbeeld
Lees ook:Obsidian werkt aan nieuw album

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.