Categorie: "Releases"

De nieuwe Rammstein bevat een akoestische ballad. Wasser brennt!

De bevoorrechte knapen van de Britse Metalhammer hebben hem al gehoord: de nieuwe Rammstein schijf. En wat daar nieuws aan is? Wel, het volgende: “Franstalige zang, een nummer dat als Depeche Mode klinkt en een akoestische song met als hook een fluitende Til Lindeman.” Wat de vuk? Nu heb ik afgelopen zondag enige plaatsvervangende schaamte gevoeld toen Dexter Holland een PET-fles tegen op zijn kop zag landen toen hij een bloedserieus bedoelde Coldplayesque ballad uitkotste, maar dit slaat alles. Rammstein en fluiten? Frans zingen is voor de band niks nieuws, evenals het begrip ‘ouch, een ballad’, maar een vrolijk fluitdeuntje? Dat gaat te ver. In andere woorden: ik ben nieuwsgieriger naar de nieuwe Rammstein dan ooit tevoren. Lees hier verder op de Metalhammer site. Oh ja, oud nieuws als aanhangsel: de verse track ‘Liebe Ist Für Alle Da’ is enige tijd geleden gelekt en klinkt zowaar niet als de voorgaande 142 Rammstein tracks. Prima. Als je hem nog niet gehoord hebt, doe je ding. Ik weet verder van niets.

Korn komt met een nieuwe plaat.

Hmm. Dilemma. Is Korn nog nieuwswaardig? Want laten we wel wezen: de laatste zesendertig cd’s die het inmiddels zwaar verminkte gezelschap uitbracht waren niet bepaald om over naar huis te schijten. Aan de andere kant is het een band die het goed doet op de festivals en er schijnt in Budel nog een verloren fan van het gezelschap te wonen. Dus bij deze: Korn is begonnen met de opnames van de nieuwe plaat. Frappant detail: Jonathan Davis (wiens omvang met de dag meer op een doedelzak begint te lijken) gaat hele diepe teksten schrijven over georganiseerde religie. Dit terwijl ex-gitarist Head inmiddels drie stappen verwijderd is van een enkeltje Villa Dolorosa en bassist Fieldy inmiddels ook een kleine tinteling voelt rond zijn kringspier in zijn hart bij het horen van de naam ‘Jezus’.

Het goede nieuws is: Baroness komt met een nieuwe schijf

Het is niet louter deprimerend nieuws wat de klok slaat. Het zeer geniale “Red Album” van het heers-schap Baroness krijgt dit jaar een vervolg in de vorm van een “Blue Record”. Al te veel details kan ik je nog niet geven, maar neem maar gewoon aan dat dit een “jaarlijstje kandidaat” pur sang zal worden. Tenminste, als de blauwe plaat ook maar in de buurt komt van het eerder vermelde menstruale epos uit 2007. De artwork is in elk geval wederom oogverblindend en smeekt om een T-shirt. Plaatje ligt in oktober in de winkelsch. Wil je een widget? Nee? Nou jammer, hier heb je er toch een.Slayer striemt een nieuwe meezinger

Henry Rollins omschrijft het fenomeen Slayer treffender dan wie dan ook: “het is alsof die gasten tussen hun verschillende albums ingevroren worden”. En zo is het maar net. Sinds hun oprichting (zo ergens tijdens de industrieele revolutie) is de band onverminderd dom, lomp en fucking vet. Luister zelf maar naar de nieuwe single ‘Hate Worldwide’. Da’s Slayer zoals Slayer hoort te zijn. Doorhakkend, afblaffend en met in het midden een keurige solo die compleet van kut op Dirk slaat. Let ook op de tekst: “spread a little hate, worldwide”. Als je daar niet vrolijk van wordt ben je waarschijnlijk fan van dEUS. Het smaakt naar meer, en dat is een behoefte die ergens aan het einde van de zomer bevredigd wordt, wanneer het nieuwe album ‘World Painted Blood’ (wie heeft die titel bedacht trouwens? Een of andere Tjech?) pontificaal in de etalage van de staalhandel te vinden is.

De tiende verjaardag van Slipknot’s ‘Slipknot’

Hè? Is het al weer tien jaar geleden dat menig puisterig metal jong met open mond naar ‘Wet & Wild’ zat te staren tijdens de videoclip van ‘Wait & Bleed’? Blijkbaar wel. Zeg wat je wil van Slipknot, maar in het voorbij gevlogen decennium heeft de band elke criticus (dat zijn er veel, en ze zijn allemaal ouder dan 30) genegeerd en alle predikaten als ‘eendagsvlieg’ en ‘hype’ getrotseerd. Anno 2009 is het een band die doodleuk Graspop headlined. Al met al reden genoeg voor Roadrunner Records om hun niet te stuiten voorliefde voor het re-releasen van albums te bevredigen met een ‘special edition’ van het legendarische debuut (zeik niet, dat is het gewoon) van het negental. Hier wat details: er zit een DVD bij, en het bevat in totaal 25 tracks. Dat daar uiteindelijk maar één track op staat die de gemiddelde ‘knot fan nog niet in huis heeft is onvermijdelijk, maar in deze tijd van torrents en mp3′s zijn cd’s toch weinig meer dan fraaie ‘wegleg itempjes’. Dus wie geeft. 29 september in de betere, mindere en gemiddelde staalhandel.

Nieuwe video: The Lucifer Principle – Graveyard Ave.

Heel eventjes denk je ‘zometeen gaat ie we gonna rock down to Graveyard Avenue and then we’ll take it higher zingen’, maar dat zou wel erg Children of Bodommig zijn. De Apeldoornse band The Lucifer Principle heeft dat soort geintjes niet nodig, en komt gewoon met dit fijne groovy inhaak nummer op de proppen. De meezinger is afkomstig van het album ‘Welcome to Bloodshed‘, de opvolger van het ijzersterke debuutplaatje ‘Pitch Black Dawn’ uit 2007. De band die de contrabas badass doet lijken kan met die nieuwe schijf een van de nieuwe grootheden in de Nederdood worden, en als we de bovenstaande clip en het hier gestreamde nummer ‘Born in Bloodshed’ (e.a.) mogen afgaan, zit dat er best wel eens in. Zwaar, aanstekelijk en bij vlagen uitnodigend tot het betere simultaan headbangen. 15 mei ligt ie in de schappen, met medewerking van Apache Records.

Nachtmystium komt nu al weer met een nieuwe

Dat Blackmetal ‘in’ kan zijn bewijst het uit de Verenigde Staten afkomstige satanskluppie Nachtmystium wel. De band bracht vorig jaar het  Black Meddle Pt. 1 uit, dat naast de truie schminkers van Trontheim tot Toronto ook menig niet blekkie wist te bekoren. Het is dan ook een erg sterk album, met de strijdhymne ‘Assassins‘ en het tripbare drieluik ‘Seasick‘ as fraaie hoogtepunten. Opvallend is dan ook het nieuws dat de band – die nu thuis zit na de beenbreuk van frontman Blake Judd (hoe niet black is die naam trouwens, verfrissend) – in mei met een verse EP op de proppen komt. Het schijfje zal een aantal nieuwe songs bevatten en op eigen label Battle Kommand Records alleen via mailorder beschikbaar zijn. Een mooie troostprijs voor diegenen die hoopten de band deze zomer aan het werk te zien. Voor wie nog fan wil worden: er is nog ruimte voor een man of honderd voordat men de sticker ‘sell out’ toebedeeld krijgt. Dus bij deze: een Myspace. Oeps. Te laat, ze zijn zojuist als niet true meer bevonden.

‘Killswitch Engage’: niet te verwarren met ‘Killswitch Engage’

Eerder vertelde Killswitch Engage bassist Mike D’Antonio aan MTV dat er op het aankomende album kwa sound wat veranderingen voor de melodische metalmannen aan zaten te komen, en nu spreekt zanger Howard Jones van ‘something a little further’. We zullen er maar vanuit gaan dat dit nummer niet exemplarisch is, want het klinkt gewoon als… Killswitch Engage. Over Killswitch Engage gesproken: het nieuwe album van Killswitch Engage – dat in juni gaat uitkomen – heet gewoon ‘Killswitch Engage’. Niet te verwarren met ‘Killswitch Engage’, de plaat waarmee Killswitch Engage debuuteerde begin deze eeuw. Deze ‘Killswitch Engage’ is – voor alle duidelijkheid – de nog uit te komen schijf van Killswitch Engage, en wie de band volgt weet dat op ‘Killswitch Engage’ een relatief andere band te horen zal zijn dan op ‘Killswitch Engage’. Zo kon je op ‘Killswitch Engage’ nog o.a. de geweldige schreeuwer Jesse Leach horen, en gaat de band op ‘Killswitch Engage’ dus die nieuwe richting op. Laat het duidelijk zijn; in juni liggen er twee schijven van Killswitch Engage in de winkels. ‘Killswitch Engage’ en ‘Killswitch Engage’. Je moet dus ‘Killswitch Engage’ hebben. Al blijft ‘Killswitch Engage’ een aardige aanvulling op de verzameling.

Striemend: Iwrestledabearonce geeft voorproefje van schuimbeksessie

Heb jij eindelijk enig begrip verworven voor jouw liefde voor metal? Zijn er al mensen in je directe omgeving die zeggen: ‘weet je, ik vind het zelf kutherrie, maar ik zie wel waarom je dit goed vind’? Wil je daar acuut een einde aan maken? Laat mij je in dat geval nog een vraag stellen: heb je dat tuig al eens naar Iwrestledabearonce laten luisteren? Ik denk dat die band wel the trick doet. Dat onbegrijpelijke clubje gekken die een mix maken van een veelvoud aan genres en dit ombouwen tot een ondoordringbare Dillinger Escape Plan achtige geluidsmuur, aangevuld met puberale humor, omringd door een imago van strakke T-shirts en zuurstokkleuren is ideaal voor het creëren van onbegrip. En dan moet het debuutalbum nog uitkomen. De voortekenen zijn goed: Alles van de extreem lelijke hoes tot aan het eerste geopenbaarde nummer op Myspace is aanleiding tot vreemde blikken en abrupt afbreken van vriendschappen. In de tussentijd weet je wel beter; Iwrestledabearonce is gewoon vét, die herrie zit reteknap in elkaar en is in al haar hysterische geschiftheid nog aanstekelijk ook. Het debuutalbum komt in juni uit. Hier wat ouder werk (cult hit alert). Houd deze heren en dame in de gaten: deze band is een frisse wind in een te serieus metal landschap.

Down: nieuwe plaat in 2010

Absoluut één van de meest denkwaardige rockshows die ik ooit bijwoonde: Down in Tilburg in 2006. Niet omdat het optreden zelf briljant was (hoewel er weinig mis mee was), eerder omdat er een gevoel heerste iets zeer speciaals mee te maken. De ‘supergroep’ rond Pantera God Phil Anselmo en Crowbar gitarist Kirk Windstein trad nagenoeg nooit op, en de kans om de band aan het werk te zien leek nihil. Dit missen betekende waarschijnlijk tien jaar moeten wachten. Nu de band sinds dat optreden met enige regelmaat in Europa te zien is geweest is die herinnering een beetje aangetast, maar daar staat dan weer tegenover dat de band in 2007 het geweldige ‘Over the Under’ opnam, en sindsdien een serieuze prioriteit is geworden voor alle bandleden. Een tour met Metallica, redelijke festivaltour in 2009 (o.a. Hellfest, Graspop en Sonnie Sfeer).. Het kan ineens niet op. Met één oog op de overkill alarmknop kondigt de band vandaag officieel het vierde album aan, dat in 2010 gaat uitkomen. Is dat jammer voor die herinnering aan Tilburg 2006? Een beetje wel. Maar wat wil je nou? Een van je favoriete bands die actief platen opneemt en tourt, of een obscuur project?