Categorie: "Specials"

Johnny Orlando Jr.: flauw en aanstekelijk

Het is een redelijk raar fenomeen, die Johnny Orlando Jr. en zijn Antibiotic Resistant Metal Show. Flauw en aanstekelijk tegelijk. Voor wie geen idee heeft waar het nou over gaat: Orlando Jr. is een een veertiger in een driedelig pak die metalbands interviewt. Ingrediënten: één camera en een boel flauwe rekwisieten. Om de zoveel tijd verschijnt er een nieuwe aflevering gevuld met kromme vragen en vage grappen. Dat is vooral bij erg serieuze bands erg vermakelijk: een hoogtepuntje in die zin was het ‘gesprek‘ dat de ‘suburban dad’ had met (inmiddels ex-) Vader gitarist Mauser. Om onduidelijke reden is Johnny tegenwoordig een compleet ander persoon, maar dat mag de pret niet drukken. Kan je dit soort flauwheid aan, dan zal je ook wel van zijn andere meesterwerken genieten. Meer na het linkje, onderaan het laatste gesprekje met de heersers van Genghis Tron. Click!

Jaarlijstje! w00t!

1. Gojira - The Way of All Flesh

De cd die ik het vaakst gedraaid heb, de plaat die mij het hardnekkigst bij de balzak wist te grijpen. Op het werk, thuis, in de trein en op de fiets.. Ik kon en kan geen genoeg krijgen van dit meesterwerk. De Franse moeilijkdoeners hebben naar mijn smaak bovendien twee zeer bijzondere dingen gepresteerd: 1. de lompheid van een Morbid Angel achtige sound vermengen met intelligente teksten die (ik meen het!) echt de moeite zijn om te lezen. Poëzie van één of andere hoge plank. En 2: een sound neerzetten die ondanks de overduidelijke invloeden toch écht vernieuwend is. Noem het een hervonden bruutheid zonder dat grindcore snelheden behaald hoeven te worden, zonder dat een putgrunt het feest verpest en volgepropt tot onbeschrijfelijk veel kontschop momentjes die je als luisteraar niet zag aankomen. Intelligente botheid, zeg maar. Band van het jaar, release van het jaar. Heil Gojira.

2. Opeth – Watershed

Natuurlijk, hoe kan het ook anders. Opeth in het jaarlijstje. Wat was ik in de ban van dit schijfje, toen ik begin dit jaar het promotje ontving. Ik heb de Zweden altijd goed gevonden, en ook al noem ik mezelf geen fan, een nieuw album van Akerfeldt en zijn vrinden is altijd een reden tot feest. Waar sommige bands het nodig vinden om om de zoveel jaar de koers 180 graden te wijzigen, doet Opeth iets wat schijnbaar onmogelijk is: met toevoegingen van kleine, subtiele verbeteringen aan de sound en het simpelweg schrijven van nog betere nummers overtreft het gezelschap zich keer op keer. Watershed is, net als altijd bij deze band eigenlijk, een typische groeiplaat waarin zoveel te ontdekken valt dat je je niet hoeft te vervelen tot de volgende uitkomt. Moet bijgezegd worden dat als je nooit een liefhebber van hun sound was, dat je het ook nooit zal worden.

3. Burst- Lazarus Bird

Zoals ik al zei; in de progressieve hoek vielen de beste klappen dit jaar. Althans, klappen die ik opliep, want het is mijn lijstje natuurlijk. Het wederom Zweedse Burst is typisch zo’n band die Opeth nou weer niet is; eentje die heruitvinden tot een mission statement heeft gemaakt.  Wat ergens in de jaren ’30 nog een hardcore band was, is de laatste jaren verworden tot een band die lange, epische, complexe en dubbeldikke nummers schrijft. Hun Lazarus Bird is een klein hoogtepunt in de discografie, waarin zoveel invloeden te horen zijn dat je vingers en tenen te kort komt om ze te tellen. Dat gebeurt vaker, maar dat het ook allemaal klopt én klinkt, zoals het op dit album doet, dat is redelijk zeldzaam.

4. Metallica – Death Magnetic

Ai. Metallica? Echt? Ja, echt. Ook al is de mix van het album om te huilen (surf eens rond en vind een betere, hobbyisten hebben er plenty gemaakt), ook al zijn sommige nummers ogenschijnlijk niet eens af, voor mij was Death Magnetic een statement. En wel deze: we kunnen het nog. Want dat kunnen ze, ‘het’. Het is een terugkeer naar ouderwetsere Metallica oorden, al zal de cynische metalhead die er een dagtaak aan heeft de fouten van ‘s werelds grootste metalband aan te wijzen het niet willen weten. Vergelijkingen met St. Anger en Load zijn misplaatst. Death Magnetic is een thrash album, en alleen al omdat ik die bandnaam en dat genre in één zin kan noemen is het een plekje in de jaarlijst meer dan waard.

5. Testament – The Formation of Damnation

De terugkeer van Alex Skolnick is er eentje die we geweten zouden hebben in 2008. Want zijn eindeloze invloed op het langverwachte nieuwe Testament album is groots. Oh, wacht, hij schreef alleen het nummer ‘F.E.A.R.’ Neemt niet weg dat het lange wachten meer dan beloond werd met een motherfucker van een plaat die meer dan één nieuwe Testament klassieker opleverde.

6. Disfear – Live the Storm

Voor mij was het volledig nieuw dat er al jaren lang een genre genaamd ‘D-Beat’ bestaat, maar goed who gives a fuck na het horen van Disfear: dat is namelijk een simpelweg krokante en onverbiddelijke hardcoreplaat. D-beat schmie-beat! Van begin tot einde ramt een soort liefdesbaby van Motorhead en Discharge door je huiskamer, en eigenlijk is dit de eerste HC-plaat sinds Blood for Blood’s ‘Serenity’ EP, die ik niet na vijf luisterbeurten kotsbeu was. Bovendien klinkt ie lekker gewelddadig, en da’s sowieso fijn.

7. Amon Amarth - Twilight of the Thundergod

Ok, ok. In de progressieve hoek vielen dan wel ‘ de klappen ‘, maar met een nieuwe Vikingschijf van Amon Amarth maak je me ook altijd blij. Natuurlijk is dit alles behalve progressief, maar feesten was het zeker met de baarden in de wind. De sound is misschien nét toegankelijker geworden, maar eigenlijk is er verder nauwelijks iets veranderd in het Amon kamp. Mocht ook jouw hersenpan aan de binnenkant jeuken, dat is de baard van Amon Amarth die nog steeds in je kop zit. Odin hoorde dat het goed was, en de Amerikanen ook; ‘Twilight of the Thundergod’ haalde wonder boven wonder de mainstream Billboard chart.

8. Melvins - Nude With Boots

Het zou flauw zijn om te zeggen dat ‘een nieuwe Melvins gewoon in het jaarlijstje thuishoort’, maar zo erg is het wel haast met mij gesteld. Toch is Nude With Boots op meerdere fronten een sterke plaat. Ten eerste issie hartstikke gratis (streamend) te luisteren, wat al een duim omhoog verdient. Ten tweede bevat de schijf, ondanks dat het het vierhonderdtweeendertigste album van de stoners is toch weer een paar frisse nummers die de interesse wekken zonder dat er een vodecoder en twintig effectendoosjes aan te pas moeten komen. De Melvins zijn weer ont-Patton’d en een beetje terug bij af. Ten derde leverde het de heren een optreden in een kinderprogramma op. Dus.

9. Cynic - Traced in Air

De ultieme onthaast-plaat van 2008 kwam op de valreep, met de progressieve depressie die Cynic heet. Traced in Air is even relaxend als diepgaand, en daarmee typisch zo’n plaat voor op de achtergrond (kabbelt lekker weg), of juist op de koptelefoon (imponeert en brengt je in vervoering als een motherfucker). En dan te bedenken dat deze band ooit in de thrash-afdeling van uw staalhandel lag. Nu is een pot lekker böken niet mis, maar als dit een alternatief is, zeg ik ‘do-may-dee-mah’. ‘Men’ zegt dat het een groeiplaat is, en ik heb simpelweg de tijd niet gehad om dat te ervaren, maar de eerste indruk is overweldigend genoeg om hem zomaar aan de rand van het lijstje toe te voegen.

10. Genghis Tron - Board up the House

Wederom een plaat die pas recentelijk huize Nasse heeft bereikt, en daarmee misschien wel veel te laag is geëindigd. Gengis Tron is een gezelschap die een sound heeft die zich lastig laat vangen, maar houdt het maar op een ervaring die moet lijken op het roken van een dikke joint temidden van een tornado, en dit alles in de vorm van een onverbiddelijke grindcoreplaat die eigenlijk best graag een breakcore-feestje wilt bouwen. Compleet schizofreen! Harder dan anale seks met een koevoet, en alsof dat al niet pijn genoeg doet; het is ook nog eens een groeiplaat. Au.

Het 2008 van Metal Blog

Nee, geen jaaroverzicht van de verrichtingen van Metal.Blog. Ik ben immers pas sinds september van dit jaar actief, en ook al was het genieten geblazen met pissige Limp Bizkit fans, vergaloppeerde voorspellingen, een ongekende hype rond één plaat, de erkenning van Metal.blog content als literatuur, wilde de honden van Worlddickheadshop samenwerken… het was allemaal te kort voor een uitgebreide terugblik.

Neemt niet weg dat ik bereid ben de vetste foto van Axl Rose ooit nog eens te herposten, en even een korte blik op het metal jaar dat achter ons ligt te werpen. In vogelvlucht en incompleet waarschijnlijk, maar he, je moet eens weten hoe vroeg in de ochtend ik deze stukjes eigenlijk tik. Wink, nudge, and shit.

Lees verder?

Komt er eigenlijk nog iets van een cd’tje uit in 2009?

Mwoah. Absentation, Absu, Acheron, Adagio, Aeturnus Dominion, Afgrund, After All, Agalloch, Ajattara, Akroma, Alarum, Amoral, Amorphis, Anaal Nathrakh, Anata, Anathema, Angmar, Anthrax, Antigama, Anubis Gate, Argus, Arise, Arkona, Arkona, Armored Saint, Artillery, As We Fight, Asphyx, Astral Doors, Atheist, Augury, Autumn, Avantasia, Avulsed, Azarath, Behemoth, Be’lakor, Benediction, Between The Buried And Me, Blood Tsunami, Bloodbound, Bloodsoaked, Blut Aus Nord, Borknagar, Brutal Truth, Bulldozer, Buried Inside, Burnt By The Sun, Caliban, Candlemass, Cannibal Corpse, Carpathian Forest, Cattle Decapitation, Celesty, Cellador, Chaosphere, Charon, Chimaira, Chthonic, Circle Of Dead Children, Civilization One, Code, Colosseum, Corpus Christii, Crescent Shield, Criminal, Crimson Glory, Crucified Barbara, Crystal Viper, Crystalic, Dark Funeral, Dark Moor, Dark The Suns, Darkest Hour, Darkthrone, Darkwell, Darzamat, Dawn Of Azazel, Dead Head, Deathbound, Deathstars, Deep Purple, DeepTrip, Defender, Defiance, Deftones, Degradead, Delain, Demonic Resurrection, Demonical, Deströyer 666, Destruction, Destruktor, Devildriver, Devin Townsend, DGM, Diablo Swing Orchestra, Disarmonia Mundi, Disbelief, Divine Heresy, Domain, Dopestars Inc, Dornenreich, Doro, Down, Dragonlord, Dream Evil, Dream Theater, Dreamland, Echoes Of Eternity, Edenbridge, Elis, Eluveitie, Emergency Gate, Emperor, Engel, Enthroned, Entwine, Ephel Duath, Estertor, Eternal Tears Of Sorrow, Europe, Evereve, Exodus, Fairyland, Farmakon, Fjoergyn, Flotsam & Jetsam, Forest Stream, Forgotten Tomb, Forsaken, Freak Kitchen, Geïst, Gitaron, Glorior Belli, Gnostic, Goat The Head, Goatwhore, God Dethroned, God Forbid, Goddess Of Desire, Gorgoroth, Grave Digger, Graveworm, Gurd, Hacride, Halford, Hallo wie leest dit nou, Hammerfall, Hardcore Superstar, Hatebreed, Hatesphere, Hearse, Heathen, Heaven And Hell, Hell Within, Hellfueled, Hellsaw, Hirax, Illdisposed, Immortal, Impellitteri, Impending Doom, In Vain, Indukti, Infected Disarray, Inhumate, Insomnium, Iron Fire, Iron Maiden, Isis, Isole, Job For A Cowboy, Jorn, Kalmah, Kamelot, Killswitch Engage, Korn, Korpiklaani, Kreator, Kronos, Kult Ov Azazel, Kylesa, Lacrimosa, Lacuna Coll.. sorry, Lacuna Coil, Lair Of The Minotaur, Lamb Of God, Leaves’ Eyes, Letzte Instanz, Lion’s Share, Lithica, Long Distance Calling, Lunatica, Magic Kingdom, Magnum, Malefice, Malevolent Creation, Man Must Die, Månegarm, Masterstroke, Mastodon, Megadeth, Meliah Rage, Methedras, Mezzerschmitt, Mistweaver, Mnemic, Morbid Angel, Morian, Morifade, Mortician, My Dying Bride, Mystic Prophecy, Nanowar Of Steel, Napalm Death, Natron, Neaera, Necrophagist, Necrophobic, Negator, Nightrage, Nightwish, Nomans Land, Oath To Vanquish, Obituary, Obscura, Obsidian, Odroerir, Office Of Strategic Influence, Old Man’s Child, Olympos Mons, Ondskapt, Onslaught, Orange Goblin, Orphaned Land, Paganizer, Pagan’s Mind, Pain Of Salvation, Pantheon, Paradox, Paths Of Possession, Penumbra, Pestilence, Phideaux, Porcupine Tree, Praying Mantis, Primal Fear, Prototype, Psyopus, Queensrÿche, Rage, Raintime, Rammstein, Rebellion, Reciprocal, Redemption, Revolution Renaissance, Riverside, Rudra, Rush, Sabaton, Sacrifice, Saga, Saint Deamon, Samael, Sanctification, Sanctity, Sandalinas, Sathanas, Saxon, Schandmaul, Secrets Of The Moon, Sepultura, Shadowside, Shakra, Shining, Sigh, Silent Voices, Silentium, Sinergy, Sirenia, Skyfire, Slayer, Society, Sólstafir, Sonata Arctica, Sons Of Seasons, Static-X, Stormwarrior, Stratovarius, Stryper, Suffocation, Suicidal Angels, Suidakra, Summoning, Supreme Pain, Susperia, Tad Morose, The 69 Eyes, The Axis Of Perdition, The Blackout Argument, The Dillinger Escape Plan, The Kovenant, The Lucifer Principle, The Old Dead Tree, The Order, The Project Hate, The Prophecy, The Wounded, Theatre Of Tragedy, This Ending, Thorns, Threat Signal, Thrudvangar, Thunderstone, Thy Disease, Thy Flesh, Consumed, To-Mera, Trail Of Tears, Trepalium, Trollfest, Trouble, Urt, Vader, Varg, Vengeful, Virgin Black, Visceral Bleeding, Vision Divine, Vomitory, Vreid, War From A Harlots Mouth, Warmen, Whyzdom, Wintersun, Wizard, Wolf, Wolfchant, Ywolf, Zandelle, Zao en Zuul Fx brengen in 2009 een cd’tje uit, om maar even 343 voorbeelden te noemen.

‘Worldwide Metal’ is lang niet zo werelds

Daar valt mijn oog dan al snel op, een verzamelplaat met een titel als Worldwide Metal'. Dat klinkt als iets tofs om in de verzameling te hebben. Iets waar Sam Dunn zijn research mee zou doen. Helaas gaat het om een boel Earache bands uit ‘vergeten uithoeken van de wereld' als Scandinavië, Engeland en de prille, nog te ontdekken metalscene van een land genaamd De Verenigde Staten van Amerika. Metal Blog acht de titel misleidend en geeft u deze middag bands uit Botswana, Indonesië en Iran.

Special: Ultra Bondage Misanthropia – de lelijkste albumtitels ooit

2008 is absoluut een topjaar als het op memorabele releases aankomt, als je me nu zou vragen een jaarlijstje te maken maak je het mij absoluut lastig. En dan komt het mooiste nog de komende maanden. Maar het is óók het jaar van de belachelijke albumtitels. Ik noem een ‘Ultra Beatdown'. Dat is net lelijker dan het onzinnige ‘Death Magnetic' natuurlijk. Cradle of Filth doet eind oktober nog een duit in het zakje met ‘Godspeed on the Devil's Thunder'. Vandaag blikt Metal Blog terug op hele slechte album titels uit de metalgeschiedenis. Het blijken er veel te zijn.

Special: Zangers die op hun muil gaan

Natuurlijk wil je als metalfan dat jouw favoriete band een optreden weggeeft dat je nooit vergeet. Liefst omdat ze dat ene zeldzame nummer alleen in jouw stad op die avond speelden. Of omdat ze vier briljante toegiften gaven. Ik zelf vind het minstens zo memorabel als artiesten keihard op zijn bek gaan. Daarom deze collectie van zangers die van en op het podium pleuren. Met o.a. Danzig, Bruce Dickinson, Dave Grohl en Sebastian Bach. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Here comes the pain!