Categorie: "Live"

Rob Trujillo over een tour met de Grote Vier: ‘We hebben het er over, ja”

De tour waarvan iedereen zegt “ja, natuurlijk..” lijkt stukje bij beetje waarschijnlijker te worden. Eerder sprak Kerry King al met de Britse Metalhammer over de mogelijkheid van de Thrash droom-package Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax. Mijn onmiddelijke reactie was: daar gaat Dave Mustaine nooit akkoord mee. Maar toch zit er enige kern van waarheid in, zo laat Metallica’s hurkfanaat Rob Trujillo weten: “Het lijkt mij te gek. We hebben verschillende gesprekken gehad hierover. Ik ben bevriend met (Slayer’s) Kerry King en het onderwerp kwam een paar maanden geleden ter sprake tijdens een etentje.” En over Dave Mustain: “Het lijkt me geweldig als Metallica het podium deelt met zijn band.” Tevens laat Trujillo zijn licht schijnen over mijn grote zorg, namelijk dat Mustain never nooit niet in de schaduw van Metallica wil staan, laat staan een hele tour lang: “Ik denk niet dat het een probleem is. Eerder zie ik problemen tussen Megadeth en Slayer.” Oh… Als dat het enige probleem is. Wie weet? Wat mij betreft is het gerucht opgeschoven van een 1% naar een 10% waarschijnlijkheid. En dan is het nog maar te bezien dat het zich buiten de V.S. zou plaatsvinden. Hoe dan ook: een legendarisch Metal moment zit er dus misschien écht aan te komen. Lees hier het gehele interview met Trujillo.

Twee intieme avondjes met Slayer in Tilburg

Over Slayer gesproken, u heeft het natuurlijk al lang gezien: Slayer doet voor het eerst in lange tijd  een reeks zalen aan waar het zowaar mogelijk is om de band daadwerkelijk te zien. Een intieme tour dus, met in Nederland een tweetal shows in de 013.

Hoewel zo’n knusse setting smeekt om een unplugged versie (het idee van Kerry King op een kruk met een sigaret in zijn mondhoek alleen al maakt dit ideaal) zal het weer ouderwets hersenen inslaan worden, deze keer om de benauwde vlakke vloer van het Tilburgse muziekcentrum. Klinkt als een unieke gelegenheid, en dat is het ook.

30 november en 1 december bent u welkom. Als u kaartjes kan krijgen natuurlijk want het zal dringen worden op de ticketmaster site komende zaterdag.

En nu we toch aan het sleeën zijn: Hier, hier en hier wat artwork van de nije Slayer schijf ‘World Painted Blood’. 3 november bij de betere dealer.

Dubbelpret in het Klokgebouw met korting: Speedfest & Persistence Tour

Hijs fijn, die deal van Peter Pan en zijn speedvrienden. Met een aantrekkelijke korting twee dagen hossen en rossen in het Eindhovense Klokgebouw (nabij station Beukenlaan). Voor 35 euro kan je naar zowel Speedfest (28 november) als de tour zonder rugzak, oftwel de Persistence Tour (de 29e). Trouwens, Speedfest heeft weer een mooie line-up. ‘t is een van die leukere Nederlandse feestjes die – zoals bijvoorbeeld Roadburn – precies weet wat de bezoeker wil en hoe je dat moet organiseren. In dit geval: een sterke line-up in de vorm van o.a. Death Angel, G.B.H., Karma To Burn (!!), New Bomb Turks, U.S. Bombs, Valient Thorr en uiteraard Peter Pan Speedrock. Plus natuurlijk de betere opgepoetste hotrods als decor en het uitstekende Paaspop catering om een bodem te leggen. Persoonlijk vind ik de line-up van Persistense Tour stukken minder boeiend met (weer eens) Agnostic Front, Biohazard en je raad het al: Ignite, maar dat zal mijn desinteresse in hardcore wel zijn. Je kan natuurlijk ook gewoon één van de twee kiezen, dan ben je 25 euro kwijt per avond. Voorverkoop begint morgen op de website.

Candlemass doet Epicus Doomicus Metallicus op Roadburn

Waar Nederlanders goed in zijn? Simpel: we kunnen polders bouwen, toeristen klompen verkopen en we kunnen Roadburn organiseren. Ok, eerlijk gezegd is dat laatste natuurlijk helemaal op de conto te schrijven van organisator Walter Hoeijmakers, ook wel ‘de Jan Smeets van de goede smaak’. Maar als we dan toch onze tijd gaan verspillen met ‘trots zijn op Nederland’, laten we het dan houden bij dit internationaal geprezen festival waar mannen met baarden van Peru tot Portugal een pulserende penis van krijgen. Elk jaar is het weer verbazingwekkender wat die Walter klaarspeelt in de Tilburgse 013. Dan staat Neurosis de pan uit te heersen, dan weer Hawkwind. Geen klein wonder dat het vierdaagse stoner feest elk jaar sneller (lees: binnen een uur tijd) is uitverkocht. Een van de klappers van dit jaar? Überdoomers Candlemass spelen hun monumentale plaat ‘Epicus Doomicus Metallicus’ in zijn geheel. Dit in het kader van het 25e jubileum, en dus gewoon met Johan Längquist op zang. Niet dat Zweden hun huidige zanger Robert Lowe thuis laten, want voor hem is ook een plekje in de setlist gereserveerd. Kortom: Roadburn pakt weer doodleuk uit met een unicum. Oh ja, naast dat feestje van Tom Gabriel Fisscher. De komende editie van Roadburn vindt plaats op 15, 16 ,17 en 18 april 2010, en is op zaterdag 13 december binnen 10 minuten hardstikke stijf uitverkocht. Agendapuntje dus.

De reünie van Faith No More: schuimbekkend goed

Zo. Dat was mij de vakantie wel, die trip naar het Sziget festival. In alle eerlijkheid is de charme van dit festival wel verdwenen, en met het schrijnende gebrek aan metal (op Satyricon en Brujeria na) was het niet echt een headbanger’s journey. Echter zeer, zeer, ZEER memorabel was het optreden van het herenigde Faith No More. Eén groot oorgasme in de vorm van een band in topvorm die een dik anderhalf uur lang durende setlist afleverde. Mijn stembanden verpulverden tijdens het meeschreeuwen van Midlife Crisis (zeer toepasselijk), Surprise! You’re Dead, Digging the Grave en 14 andere klassiekers. Faith No More live gezien, nu rustig sterven. Dat gevoel, wellicht herkent u het. Mike Patton was trouwens op dreef, zie hier hoe de held een schoenveter opvreet en uitkotst, hier hoe hij een slipje aantrekt (remspoor eerst) en hier hoe hij zijn publiek dwingt lol te hebben. Ja, onze Mike is nog altijd compleet geschift. Iets wat volgens welingelichte bronnen van Metalsucks.net de reden is dat de tour na de shows in Australië afloopt, en er dus geen nieuwe concerten volgen. Wie de heren nog niet gezien heeft en niet naar Pukkelpop of Lowlands gaat, GA. ‘t is wellicht écht de laatste kans, en neem het van mij aan: het is de moeite waard.

Yes! Bijna wintertijd!

Het schiet ook niet op met die zomers. Ja, leuk en aardig die zomer. De vrouwen schaars gekleed, het bier dat rijkelijk vloeit op menig grasveld, Wacken Open Air, allemaal geinig hoor. Maar wie echt een hart van staal bezig begint zo rond deze tijd langzaam te hunkeren naar de maanden met een ‘r’ in de naam. Dat is wanneer de meest truie headbangsessies plaatsvinden. Laten we eens kijken wat er allemaal bekend is geworden de laatste dagen. Om te beginnen heeft Speedfest in Eindhoven op 28 november weer eens een pracht line-up; eentje die traditie getrouw erg goed bediend wordt met namen als Death Angel, Karma To Burn en natuurlijk een optreden van de organisatoren zelf: Peter Pan Speedrock. Een kleine maand later – op 19 december om precies te zijn – in dezelfde stad kunnen we terecht bij een feestje met een degelijke affiche onder de noemer Eindhoven Metal Meeting. Bands als Entombed, Thyrfing, Deströyer 666, Nile, Grave en Merauder In diezelfde stad vinden we allemaal terug in de Effenaar. Net daarvoor (12 december) nog kan je in de Atak te Enschede terecht voor het verjaardagsfeestje van Enschede Headbangers Organisatie (EHBO) met onder andere (echo, echo) Nile, Grave, Krisiun en Dead Head. Genoteerd? Ok, dan mag je nu weer terug naar je BaCo en je strandstoel. Watje.

Bang! Bang! Rammstein naar Nederland!

Zojuist bekend gemaakt: de Rammstein tour 2009. Beginnende in november, en één dag na pakjesavond in Arnhem (gek genoeg niet in de Willemeen, maar in dit zaaltje) zal het Oost Duitse marcheergedrocht met zijn rubberen piemels en muilkorf vlammenwerpers een beroep doen op jouw euro’s. Als dat allemaal te groots is voor je kan je op 10 december ook nog terecht in het intiemere Sportpaleis te Antwerpen. Goed om te zien dat heren weer terug zijn, en ook goed om te weten dat ze er een ruime twee jaar over gedaan hebben. Nu kan je er tenminste weer zin in krijgen. Het nieuwe, nog titelloze Rammstein album komt dit jaar uit, en wordt ‘een aanslag op goede smaak en het moraal‘, wat dat ook moge betekenen. Ook het vermelden waard: een van de producers van de schijf heet Ulf Kruckenberg. Da’s sowieso een vette naam.

Als het zo moet vraagt Metal.blog Nijmegen wel ten huwelijk

Het is niet alleen de stad van wandelende tokkies en militairen. Het is ook de stad van grasvelden waar concerten en koloniale festivals met vreselijk domme namen neergekwakt worden. Nog meer is Nijmegen  de stad van van het Fortarock initiatief. Ook wel het beste wat de Nederlandse metalliefhebber in tijden is overkomen. Het metalavondje van poppodium heeft al een openlucht festival (goddomme hoe vet is dit), maar ook een terugkerend feest onder eigen dak tijdens de jaarlijkse 4-daagse braderie De Affaire. Ook wel: de nodige muzikale afleiding terwijl menig bejaarde een paar kilometer verder op met de wandelschoentjes in de lucht ligt uit te drogen. Dit jaar op zondag 19 juli met o.a. Gojira, de band die Metal.blog goed geld betaald om jullie wijs te maken hoe geniaal dat Franse gezelschap is. Zeer geniaal. Koop eens een Gojira album. Maar goed. Een diepe buiging voor de wandelstad. Laatst nog Burst en The Ocean programmeren, de mainstreamers blij maken met Metallica, het meest interessante Nederlandse festival tot nu toe plannen, nu dit weer. Nijmegen, Metal.blog vindt je leuk. *knielt*

Deftones tourt Europa, ook zonder Chi

Hoe gaat het eigenlijk met Chi Cheng, de bassist van Deftones? Antwoord: kloten. De gedreadlockte snarenplukker die begin november in een coma raakte na een ernstig auto-ongeluk ligt nog altijd in een ziekenhuis als kasplantje. Het wegvallen van Cheng is voor de band op meerdere fronten een traumatische gebeurtenis; niet alleen weten ze niet hoe het nu verder zal gaan met hun maatje – als we de myspace en blabbermouth moeten geloven zijn de heren zeer close – maar ook op creatief gebied kan je spreken van een klap. De alt metallers waren immers volop bezig een nieuwe plaat op te nemen, en vage tourplannen aan het invullen. Toch kondigt de band vandaag aan te gaan touren met een vervangende bassist. Je kan je alleen maar indenken hoe zwaar het moet zijn om door te moeten zonder een van de hoekstenen van je gezelschap daar om te kunnen vragen. Als dat te sentimenteel klinkt: dat lijkt me redelijk kut. Hoe dan ook: Deftones spelen Reading in Engeland. Begin dus maar te morrelen over een optreden op Lowlands, Pukkelpop en Sziget.

Tool leeft weer

Het is niet langer classified: het heersschap Tool is officieel weer gereanimeerd en gaat touren. Door de V.S., maar toch. Het is goed om te lezen dat de band voor het eerst sinds begin vorig jaar weer samen komt, de lasers van stal haalt en samen met o.a. Jane’s Addiction en de Beastie Boys optreed op Lollapololzoelaza (of hoe je het ook schrijft, dat festival in Amerika dus) in augustus. Goed zo, en als jullie dat doen, reis dan meteen af naar Europa. Een nieuwe plaat hoeven we voorlopig nog niet van de heren te verwachten, trouwens. De band heeft zojuist een lange break achter de rug, en doet het voorlopig nog rustig aan. Tot die tijd een alles behalve nuchtere Maynard op het Reading Festival (editie 1942), gewoon omdat het oud is. Na de click!