Te mooi om waar te zijn: Den Groten Vier samen op tour

Het is zo onwaarschijnlijk dat we er maar beter van kunnen blijven dromen: Den Groten Vier samen op tour. En dan heb ik het natuurlijk over Den Groten Vier Bandsch der San Francisco Bay Area Thrash, ook wel: Metallica, Megadeth, Slayer en Anthrax (ok, die komen van een andere kust, maar toch). Waar dit gerucht vandaan komt? Het is een beetje een via-via verhaal. ‘Hij zegt dat hij zegt’, dat werk. Al is de ene ‘hij’ in dit geval Kerry King, en de andere Lars Ulrich. Áls dit waar is dan spreken we van een legendarische tour in de orde van ‘hier koop je een vliegticket voor’. Áls dit waar is dan is het de eerste keer dat Metallica het podium deelt met Dave Mustaine sinds 1983. Áls dit waar is dan komt een aanzienlijk deel van de metalscene zo hard klaar dat er zich die dag mogelijk spontaan buitenaards leven zich meldt met de vraag of het wat rustiger kan. In andere woorden: dit is zo’n ‘gevalletje wandelgang’ waar je te vaak van gaat zeggen: ‘als dit waar is’. Lees hier het artikel, klik op ‘Lees verder’ om te leren waarom het niet zal plaatsvinden.

Want het kan haast niet waar zijn. Hieronder vier redenen.

1. Dave Mustaine

2. Dave Mustaine

3. Dave Mustaine

4. De therapeut van Dave Mustaine

Kijk, oom Dave is vast een aardige peer. En hij heeft met zijn laatste plaatje weer een gezellig potje nekwervel aerobics afgeleverd. Maar wie wel eens een interview met de beste man leest weet dat hij maar één drive heeft om te leven en dat is Metallica. Of, beter gezegd: dat het zo erg is dat hij niet in de band speelt.

Nu heeft oom Dave wel vaker kuren, dan verkoopt hij zijn gitaren weer, dan is het weer Jezus die de klok slaat, maar uiteindelijk blijft het dat half uurtje dat Mustaine in Metallica speelde en de eeuwig durende – doodvermoeiende – frustratie die hij er aan over hield zijn levenselixer. Wat een topavond moet je hebben als je Dave Mustaine tegen komt, hem op de schouder klopt en zegt: “jij bent toch de gitarist van Metallica? Master of Puppets is mijn favoriete metal plaat ooit!”

Daarbij mijmerend bedenk ik mij ineens hoe groot het plezier moet zijn als je Paul Dianno en Dave Mustaine samen tegenkomt. Maar dit ter zijde.

Mustaine’s eeuwige jankfestijn – dat zelfs na het lichtelijk gênante optreden in de therapeutische Metallica doc ‘Some Kind of Monster’ niet verholpen bleek – maakt een optreden samen met Metallica (en wat erger is: zonder twijfel vóór Metallica) op één en dezelfde avond haast ondenkbaar. Laat staan een tour.

Wat ik wel opvallend vind is dat übermetalgoeroe King (ook wel de Keizer der Hatelijke Opmerkingen)  het idee zelf niet compleet afbrand. Als er één man in metal een uitgesproken mening heeft dan is het deze grote kale knuppelbeer wel, en Metallica afzeiken hoort dan ook bij het vaste repertoire.

Samenvattend: dit is haast onmogelijk. Maar het dichterbij een ideaal avondje staal vreten dan deze vier bands komt het voor mij haast niet. Om die reden houden we het maar ook bij een hele fijne idee.

Lees ook:Rob Trujillo over een tour met de Grote Vier: ‘We hebben het er over, ja”
Lees ook:King vs. Friedman
Lees ook:Megadeth begint aan nieuw album
Lees ook:Dave Mustains saaie lulkoek redt mijn dag
Lees ook:Daffy & Dave

6 reacties op “Te mooi om waar te zijn: Den Groten Vier samen op tour

 1. Bob Bobbejaanland

  Zo even uit de losse pols stond megadeth in het voorprogramma van metalica rond 1990. In de Kuip in Rotterdam als ik mij niet vergis met Suicidal Tendencies als voor vor programma.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marsiozo

   dat klopt…ik was daar bij …

   inderdaad samen met Suicidal Tendecies als voorproggie van Metalica ik kan me alleen ff niet meer herinneren wie nou als eerste speelde…

     /   Beantwoorden  / 
 2. Jacobdus

  Bob,
  je hebt helemaal gelijk en dat was ook mijn reactie toen ik het las.
  Ik was daar ook bij en het was iets later, in 1997 volgens mij

    /   Beantwoorden  / 
 3. ziemon

  Het was in 1993 mijn vrienden, met eerst de Tendencies toen Megadeth en daarna Metallica. Het zal toch wat wezen als ze naar Nederland zouden komen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Candace Villarreal

  Eigenlijk beperkt Guidje zich het liefst tot één keer quizzen in de week, op de vaste stek in De Wildeman. Maar als zo’n beetje de volledige harde kern van díe quiz ook opduikt op donderdagavond in Carrousel, dan wil ook hij zich daar wel eens vertonen. En dus quizt Guidje af en toe mee bij een team met expats, al bestaat het team wel vrijwel volledig uit dames. De eerste keer vroeg een vlotte Indiase nog of dat een probleem was, maar opgroeiend in een gezin met twee oudere zussen kon ie haar verzekeren: Guidje is wel wat gewend. Inmiddels schuift Guidje dus zo af en toe aan, zo ook gisteravond. In De Wildeman is z’n teampje D-Generation in bloedvorm (dat wil zeggen: zes overwinningen op rij), in de Carrousel zijn de vragen wat anders en dat is natuurlijk wel wennen. Wat de Carrousel echter ook heeft, is een audioronde en juist voor die ronde was Guidje door dit team geadopteerd. Van Diederick (vaste speler in de Carrousel) had ie al gehoord dat de audioronde daar veel makkelijker is dan die in De Wildeman, dus tien punten scoren mag geen problemen opleveren (overigens haalde D-Generation afgelopen dinsdag ook tien punten toen Guidje – ahum – Anita Meyers Het Spijt Me herkende), maar tóch is het uiteindelijk wel heel leuk. Jammer van een enkele foute gok in de andere rondes (Guidje dacht dat ze enkel in De Wildeman een Rihanna-obsessie hadden), maar Five Non Blondes werd wel vierde, op maar enkele punten van de winnaars. Zoals Guidje na afloop concludeerde: dit team heeft potentie.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Pam A. Leblanc

  Eigenlijk beperkt Guidje zich het liefst tot één keer quizzen in de week, op de vaste stek in De Wildeman. Maar als zo’n beetje de volledige harde kern van díe quiz ook opduikt op donderdagavond in Carrousel, dan wil ook hij zich daar wel eens vertonen. En dus quizt Guidje af en toe mee bij een team met expats, al bestaat het team wel vrijwel volledig uit dames. De eerste keer vroeg een vlotte Indiase nog of dat een probleem was, maar opgroeiend in een gezin met twee oudere zussen kon ie haar verzekeren: Guidje is wel wat gewend. Inmiddels schuift Guidje dus zo af en toe aan, zo ook gisteravond. In De Wildeman is z’n teampje D-Generation in bloedvorm (dat wil zeggen: zes overwinningen op rij), in de Carrousel zijn de vragen wat anders en dat is natuurlijk wel wennen. Wat de Carrousel echter ook heeft, is een audioronde en juist voor die ronde was Guidje door dit team geadopteerd. Van Diederick (vaste speler in de Carrousel) had ie al gehoord dat de audioronde daar veel makkelijker is dan die in De Wildeman, dus tien punten scoren mag geen problemen opleveren (overigens haalde D-Generation afgelopen dinsdag ook tien punten toen Guidje – ahum – Anita Meyers Het Spijt Me herkende), maar tóch is het uiteindelijk wel heel leuk. Jammer van een enkele foute gok in de andere rondes (Guidje dacht dat ze enkel in De Wildeman een Rihanna-obsessie hadden), maar Five Non Blondes werd wel vierde, op maar enkele punten van de winnaars. Zoals Guidje na afloop concludeerde: dit team heeft potentie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.