Categorie: "Nieuws"

Dio gaat weer touren, in afwachting van teleurgestelde bitches verblijven wij

JA! Nu gaan we lachen. Was het eerst de beurt aan een neurotisch management, nu is het wachten op de eerste kudde bitches die voor de artiestenuitgang van een Nederlands poppodium staat, beduusd mompelend: “ja maar, aan ZIJN penis ga ik niet zitten..” Oftewel: de rockgod a.k.a. Koning Kitsch die Ronnie James Dio heet gaat weer touren. Voorlopig alleen in Engeland, maar het is wachten tot de man met zijn band die – net als de thans hipper dan hip zijnde Amsterdamse rapper – simpelweg ‘Dio’ heet de polder aan doet. Een voor tienermeisjes verwarrende situatie, vergelijkbaar met de Europese tour van het alles behalve funky zijnde drone/doom gezelschap Boris ten tijde van de Idols finale met de gelijknamige zoolzanger. Voor de rondgooglende rapfan: dit is ónze DIO: hondertwintig centimeter lang, bejaard, kaal en toch een matje, oerlelijk, ook wel: het type man dat thuis een troon heeft staan. En, oh ja, het is tevens de beste rockzanger aller tijden. Suck on that.

update: Bitches kunnen op 2 december aan de penis van Ronnie zitten in de 013.

Candlemass doet Epicus Doomicus Metallicus op Roadburn

Waar Nederlanders goed in zijn? Simpel: we kunnen polders bouwen, toeristen klompen verkopen en we kunnen Roadburn organiseren. Ok, eerlijk gezegd is dat laatste natuurlijk helemaal op de conto te schrijven van organisator Walter Hoeijmakers, ook wel ‘de Jan Smeets van de goede smaak’. Maar als we dan toch onze tijd gaan verspillen met ‘trots zijn op Nederland’, laten we het dan houden bij dit internationaal geprezen festival waar mannen met baarden van Peru tot Portugal een pulserende penis van krijgen. Elk jaar is het weer verbazingwekkender wat die Walter klaarspeelt in de Tilburgse 013. Dan staat Neurosis de pan uit te heersen, dan weer Hawkwind. Geen klein wonder dat het vierdaagse stoner feest elk jaar sneller (lees: binnen een uur tijd) is uitverkocht. Een van de klappers van dit jaar? Überdoomers Candlemass spelen hun monumentale plaat ‘Epicus Doomicus Metallicus’ in zijn geheel. Dit in het kader van het 25e jubileum, en dus gewoon met Johan Längquist op zang. Niet dat Zweden hun huidige zanger Robert Lowe thuis laten, want voor hem is ook een plekje in de setlist gereserveerd. Kortom: Roadburn pakt weer doodleuk uit met een unicum. Oh ja, naast dat feestje van Tom Gabriel Fisscher. De komende editie van Roadburn vindt plaats op 15, 16 ,17 en 18 april 2010, en is op zaterdag 13 december binnen 10 minuten hardstikke stijf uitverkocht. Agendapuntje dus.

Wie staat er te wachten op een documentaire over Saxon?

Nu Anvil een bescheiden arthouse succes is en Iron Maiden een zowaar wereldwijd te zien was in de bioscoop kan het niet uitblijven dat de ene na de andere klassieke metalband zijn weg naar het witte doek vindt. Black Sabbath zal niet uitblijven lijkt mij. Nog even en het is kiezen tussen Terminator 6 en een intiem portret over het leven van Tom Araya. Met een halve liter cola en een emmer popcorn in de klauwen tussen het verdwaalde uitgaanspubliek genieten van een real life roadmovie met Motörhead in de hoofdrol. Allemaal redelijk denkbare scenarios. Wat ik echter niet kan voorstellen is dat er meer dan veertig mensen bereid zijn een kaartje te kopen voor ‘Saxon: Heavy Metal Thunder The Movie. Waarschijnlijk dat hij om die reden ook op DVD uitkomt. ‘Voor de fans’, zullen we maar zeggen.

Guitar Hero 5: Megadeth. Rammstein. Elton John.

Een nieuwe week, een nieuwe Guitar Hero game. Of Rock Band. Of een ander spel waarbij ook volwassen mannen met de tong uit de muil fanatiek starend naar een tv op een speelgoed gitaartje rammelen. Het verslavende spelletje neemt maar niet af in populariteit, en dus volgt binnenkort deel numero vijf. Het grote verschil met 1, 2, 3 en 4? En Rock Band? Dat is ehm, dat je nu met z’n vieren tegelijkertijd voor lul kan staan voor de (in dat geval behoorlijk grote) tv. Oh! Maar er zitten een boel nieuwe tracks in (joh)! Van Nirvana, Rammstein, Darkest Hour (!) en Megadeth bijvoorbeeld. Maar ook obscuurdere namen als Screaming Trees. En natuurlijk die ene verplichte track die niemand wil spelen: eentje van Elton John. Enfin. In september in de winkels, gehele tracklisting na den click.

Het werd tijd! Eerste band Wacken 2010 bekend

Het moest potjandorie niet langer duren! Een dikke 48 uur na de laatste editie van Wacken Open Air is dan eindelijk de eerste band voor de aankomende editie (dat duurt nog letterlijk een jaar: 4-7 augustus 2010) bekend. En wel de zwarter-dan-zwarte heerschers Immortal, die in september een ijskoude plaat gaan afleveren waarvan Mahmoud Ahmadinejad nu al begint te watertanden. De Noren met die de beste press pics ooit in hun archief hebben zijn al een tijdje klaar met de opnames van dit schijfje getiteld ‘All Shall Fall’. 25 september komt ie uit om een einde te maken aan al die onnodige vrolijkheid en zonneschijn, veroorzaakt door een veel te lange, veel te mooie zomer.

Het goede nieuws is: Baroness komt met een nieuwe schijf

Het is niet louter deprimerend nieuws wat de klok slaat. Het zeer geniale “Red Album” van het heers-schap Baroness krijgt dit jaar een vervolg in de vorm van een “Blue Record”. Al te veel details kan ik je nog niet geven, maar neem maar gewoon aan dat dit een “jaarlijstje kandidaat” pur sang zal worden. Tenminste, als de blauwe plaat ook maar in de buurt komt van het eerder vermelde menstruale epos uit 2007. De artwork is in elk geval wederom oogverblindend en smeekt om een T-shirt. Plaatje ligt in oktober in de winkelsch. Wil je een widget? Nee? Nou jammer, hier heb je er toch een.Yes! Bijna wintertijd!

Het schiet ook niet op met die zomers. Ja, leuk en aardig die zomer. De vrouwen schaars gekleed, het bier dat rijkelijk vloeit op menig grasveld, Wacken Open Air, allemaal geinig hoor. Maar wie echt een hart van staal bezig begint zo rond deze tijd langzaam te hunkeren naar de maanden met een ‘r’ in de naam. Dat is wanneer de meest truie headbangsessies plaatsvinden. Laten we eens kijken wat er allemaal bekend is geworden de laatste dagen. Om te beginnen heeft Speedfest in Eindhoven op 28 november weer eens een pracht line-up; eentje die traditie getrouw erg goed bediend wordt met namen als Death Angel, Karma To Burn en natuurlijk een optreden van de organisatoren zelf: Peter Pan Speedrock. Een kleine maand later – op 19 december om precies te zijn – in dezelfde stad kunnen we terecht bij een feestje met een degelijke affiche onder de noemer Eindhoven Metal Meeting. Bands als Entombed, Thyrfing, Deströyer 666, Nile, Grave en Merauder In diezelfde stad vinden we allemaal terug in de Effenaar. Net daarvoor (12 december) nog kan je in de Atak te Enschede terecht voor het verjaardagsfeestje van Enschede Headbangers Organisatie (EHBO) met onder andere (echo, echo) Nile, Grave, Krisiun en Dead Head. Genoteerd? Ok, dan mag je nu weer terug naar je BaCo en je strandstoel. Watje.

Het gaat niet zo lekker met Phil Demmel

Het is helaas niet de eerste keer dat we het moeten melden maar: Machine Head gitarist Phil Demmel is ingestort tijdens een optreden. Dit keer tijdens de Finse editie van het Sonisphere festival. Demmel – die lijdt aan een zeldzame hartafwijking die onverwacht de bloedtoevoer naar de hersenen verminderd, met flauwvallen als gevolg – toont zich vlak na het ongelukkige moment afgelopen weekend meteen het tegenovergestelde van een rockster en biedt zijn fans excuses (!) aan: “Ik heb het gevoel dat ik de fans hun laatste nummer heb afgenomen.” Zucht. Nou oké dan, Phil. Voor deze keer vergeven we het je. En wensen we je meteen toe dat dit je nooit meer hoeft te overkomen.

De ziekte wordt trouwens als relatief ongevaarlijk beschouwd door de doktoren van Demmel. Zolang je niet in gevaarlijke situaties begeeft waarin je jezelf gevaarlijk kunt verwonden tijdens het flauwvallen is het een ziekte waar mee te leven is. Maar ja. Laat zijn beroep nou net bestaan uit het gitaar spelen op een podium van 3 meter hoog.. Iets aan dit verhaal riekt er naar dat we hier helaas vaker van zullen horen..

Burst is kapot

Burst is stuk. Stukker dan Dio zelfs. Oftewel: Burst stopt er mee. Nog één tourtje door de V.S. van A. en wat Europese shows en dat was dat. En da’s best kut, want de Zweedse progressievelingen maakte met ‘Lazarus Bird’ een van de vetste platen van 2008. Hoewel je dit nieuws met zulk een creatief succes in de achterzak niet bepaald kon zien aankomen is het achteraf wel begrijpelijk. Want als het aan één ding ontbreekt bij deze band, dan was het wel het gebrek aan een duidelijke creatieve lijn. De laatste drie platen schommelde redelijk ruw tussen verschillende genres. Allemaal neusje van de zalm, maar dan meerdere neusjes die niet in de zelfde richting stonden, zeg maar. De heren voeren het zelf ook aan als reden: “We guess [a] significant reason [is] that we have different views on what our band should be about.” Achteraf best begrijpelijk. En de mannen zullen allemaal wel in andere interessante projectjes opduiken de komende jaren. Maar toch is het kut. Voor wie de fijne muziek van Burst nog niet kent: clippie na de click.

Fokking Suffocation staat gewoon in de Billboard chart.

Twee dingen vallen op aan het persbericht rondom de hitlijstnotering van de deathmetallers Suffocation. Eén: Suffocation, de deathmetallers hebben een hitlijstnotering. En twee: Deathmetallers Suffocation hebben een hitlijstnotering, wat-de-fok! Nope, het is niet verzonnen, ‘Blood Oath‘, de laatste plaat van de New-Yorkse extremisten staat in de Billboard 200. Zeg maar tussen Lady GaGa en Eminem. Ok, in alle eerlijkheid valt er nog een derde aspect op. En dat is dat je met het verkopen van 3.600 schijfjes in de Billboard Chart kan belanden. Je zou denken dat je er meer voor moest doen (zoals schijtmuziek maken). Maar goed, het zegt veel over de downloadcultuur, en nog veel meer over de trouwe consument die zich metalhead noemt. Cd’s kopen FTW!