Categorie: "Festivals"

Dubbelpret in het Klokgebouw met korting: Speedfest & Persistence Tour

Hijs fijn, die deal van Peter Pan en zijn speedvrienden. Met een aantrekkelijke korting twee dagen hossen en rossen in het Eindhovense Klokgebouw (nabij station Beukenlaan). Voor 35 euro kan je naar zowel Speedfest (28 november) als de tour zonder rugzak, oftwel de Persistence Tour (de 29e). Trouwens, Speedfest heeft weer een mooie line-up. ‘t is een van die leukere Nederlandse feestjes die – zoals bijvoorbeeld Roadburn – precies weet wat de bezoeker wil en hoe je dat moet organiseren. In dit geval: een sterke line-up in de vorm van o.a. Death Angel, G.B.H., Karma To Burn (!!), New Bomb Turks, U.S. Bombs, Valient Thorr en uiteraard Peter Pan Speedrock. Plus natuurlijk de betere opgepoetste hotrods als decor en het uitstekende Paaspop catering om een bodem te leggen. Persoonlijk vind ik de line-up van Persistense Tour stukken minder boeiend met (weer eens) Agnostic Front, Biohazard en je raad het al: Ignite, maar dat zal mijn desinteresse in hardcore wel zijn. Je kan natuurlijk ook gewoon één van de twee kiezen, dan ben je 25 euro kwijt per avond. Voorverkoop begint morgen op de website.

Candlemass doet Epicus Doomicus Metallicus op Roadburn

Waar Nederlanders goed in zijn? Simpel: we kunnen polders bouwen, toeristen klompen verkopen en we kunnen Roadburn organiseren. Ok, eerlijk gezegd is dat laatste natuurlijk helemaal op de conto te schrijven van organisator Walter Hoeijmakers, ook wel ‘de Jan Smeets van de goede smaak’. Maar als we dan toch onze tijd gaan verspillen met ‘trots zijn op Nederland’, laten we het dan houden bij dit internationaal geprezen festival waar mannen met baarden van Peru tot Portugal een pulserende penis van krijgen. Elk jaar is het weer verbazingwekkender wat die Walter klaarspeelt in de Tilburgse 013. Dan staat Neurosis de pan uit te heersen, dan weer Hawkwind. Geen klein wonder dat het vierdaagse stoner feest elk jaar sneller (lees: binnen een uur tijd) is uitverkocht. Een van de klappers van dit jaar? Überdoomers Candlemass spelen hun monumentale plaat ‘Epicus Doomicus Metallicus’ in zijn geheel. Dit in het kader van het 25e jubileum, en dus gewoon met Johan Längquist op zang. Niet dat Zweden hun huidige zanger Robert Lowe thuis laten, want voor hem is ook een plekje in de setlist gereserveerd. Kortom: Roadburn pakt weer doodleuk uit met een unicum. Oh ja, naast dat feestje van Tom Gabriel Fisscher. De komende editie van Roadburn vindt plaats op 15, 16 ,17 en 18 april 2010, en is op zaterdag 13 december binnen 10 minuten hardstikke stijf uitverkocht. Agendapuntje dus.

De reünie van Faith No More: schuimbekkend goed

Zo. Dat was mij de vakantie wel, die trip naar het Sziget festival. In alle eerlijkheid is de charme van dit festival wel verdwenen, en met het schrijnende gebrek aan metal (op Satyricon en Brujeria na) was het niet echt een headbanger’s journey. Echter zeer, zeer, ZEER memorabel was het optreden van het herenigde Faith No More. Eén groot oorgasme in de vorm van een band in topvorm die een dik anderhalf uur lang durende setlist afleverde. Mijn stembanden verpulverden tijdens het meeschreeuwen van Midlife Crisis (zeer toepasselijk), Surprise! You’re Dead, Digging the Grave en 14 andere klassiekers. Faith No More live gezien, nu rustig sterven. Dat gevoel, wellicht herkent u het. Mike Patton was trouwens op dreef, zie hier hoe de held een schoenveter opvreet en uitkotst, hier hoe hij een slipje aantrekt (remspoor eerst) en hier hoe hij zijn publiek dwingt lol te hebben. Ja, onze Mike is nog altijd compleet geschift. Iets wat volgens welingelichte bronnen van Metalsucks.net de reden is dat de tour na de shows in Australië afloopt, en er dus geen nieuwe concerten volgen. Wie de heren nog niet gezien heeft en niet naar Pukkelpop of Lowlands gaat, GA. ‘t is wellicht écht de laatste kans, en neem het van mij aan: het is de moeite waard.

Het werd tijd! Eerste band Wacken 2010 bekend

Het moest potjandorie niet langer duren! Een dikke 48 uur na de laatste editie van Wacken Open Air is dan eindelijk de eerste band voor de aankomende editie (dat duurt nog letterlijk een jaar: 4-7 augustus 2010) bekend. En wel de zwarter-dan-zwarte heerschers Immortal, die in september een ijskoude plaat gaan afleveren waarvan Mahmoud Ahmadinejad nu al begint te watertanden. De Noren met die de beste press pics ooit in hun archief hebben zijn al een tijdje klaar met de opnames van dit schijfje getiteld ‘All Shall Fall’. 25 september komt ie uit om een einde te maken aan al die onnodige vrolijkheid en zonneschijn, veroorzaakt door een veel te lange, veel te mooie zomer.

Swashbuckle: dé hit van Wacken 2009?

Geen flauw idee. Ik was er niet. Maar als ik zo naar het onderstaande filmpje kijk, waarin een volwassen man verkleed als haai op een podium staat te huppelen terwijl hij omgeven door swashbuckling pirates serieuze kont schopt, kan ik alleen maar concluderen: dit is de beste band aller tijden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de man in het papegaaienkostuum. Of de heersende late-jaren-80 partymetal stijl die riekt naar scheurbuik én drie dagen oud mannenzweet. Kortom: omdat ik, jij en die eikel daar zo er niet bij waren: Swashbuckle op Wacken 2009. Dit rockt als een Somaliër aan de PCP. Veel beter wordt het niet folks. Niet tot er weer boeiend nieuws binnen komt. Zoals dat de nieuwe Megadeth gelekt is.

Enne, hier de officiële clip. Alestorm wees gewaarschuwd. You have been outpirated!

Neurotic Deathfest schuift gewoon verder

Wie twee volle dagen deathmetal aan kan en wíl heeft Neurotic Deathfest waarschijnlijk al langer in de Last.FM agenda staan, want het Tilburgse doodhoofdenfeest is – net als vorig jaar – weer van hoge kwaliteit. Hoe ze het precies voor elkaar krijgen daar bij de 013 is niet duidelijk, maar wat wel vast staat is dat het podiumcomplex naast Roadburn sinds enkele jaren een tweede zeer relevant en voor de liefhebber zeer aantrekkelijk genre-gericht festival in huis heeft. O.a. Misery Index, Torture Killer, Illdisposed, Leng Tch’e, Severe Torture, Aborted, Inhume, engazomaardeur maakten de affiche tot nu toe al tot een watertandend geheel, nu vult de organisatie voor de zoveelste keer de lijst aan met twee prachtnamen: Nedertrots God Dethroned komt o.a. materiaal van hun internationaal geprezen album ‘Passiondale’ speulen, en de inmiddels semi-legendarische Poolse kwaliteitmachine Behemoth geeft de line-up extra smaak. Dat Repulsion heeft afgezegd kan er dan nog wel van af. Liefhebbers van bands met onleesbare logo’s; u weet waar u heen kan op 29 en 30 mei.

Neurotic Deathfest schuift ook wat

Het zijn goede tijden voor de liefhebbers van dood metaal. Het genre leeft als nooit te voren, kent meer sub-genres en spinoffs dan ooit en heeft wat Nederland betreft een eigen, prestigieus feest in de vorm van Neurotic Deathfest. Een metalmarathon in de Tilburgse 013 die alleen is voorbestemd voor de staalvreter met een voorliefde voor Death, Death en nog eens Death (en grind, vooruit). Twee dagen lang (29 en 30 mei), in drie zalen met 36 deathmetal bands. Voor velen iets te veel van het goede, voor de liefhebber en kenner één lang tantrisch orgasme. Na het bekendmaken van het grootste deel van de line-up een tijdje terug is er wat geschoven in de line-up, vandaar dit updateje. Zo zou Vital Remain eerst niet komen (geklooi met tourschema), maar daar is men inmiddels op teruggekomen: ‘oké dan komen we speciaal voor Neurotic toch terug’. De affiche verder volgepropt met A Trail Of Horror, Flesh Made Sin, Order Of Ennead en Unleashed. Volledige lijst (tot nu toe) na de click.

Hellfest: geschuif in de line-up

Het Franse Hellfest – 19-21 juni – is berucht om zijn vreselijke organisatie. De verhalen over een tekort aan plees, gejatte eigendommen en muffe Franse Crusts zijn niet van de lucht, en het mailcontact met de organisatie betreffende perspassen (waar je overigens voor moet betalen, en dat is niet meer dan terecht in dit tijdperk van accreditatie-fetisjisme) is ook veelbelovend: ‘ja, je kan verslag doen op het festival. we hebben wel internet, op ongeveer tien computers (ongeveer?!) en nee, je kan je spullen nergens opbergen’ In andere woorden: we moeten maar eens naar Clisson om het van dichtbij mee te maken. Al is het maar voor de geniale line-up (headliners daargelaten) met underground krakers als Gojira, High on Fire, Eyehategod, KMFDM, Pig Destroyer, Electric Wizzard, engazomaardoor, zeg maar: de smaakmakeritus die Graspop dit jaar een beetje ontbeert. Dan nog even iets met nieuwswaarde of zo: Nachtmystium komt niet (zanger heeft zijn poot gebroken), Edguy blijft ook thuis (logistieke issues) en Slapshot gaat simpelweg nog niet touren. Vervangers? Karma to Burn en St Vitus. Oui, bitches. Hellfest heeft hem: de vetste line-up in Europa. Voor het betere kwijlwerk, click even hier.

Als het zo moet vraagt Metal.blog Nijmegen wel ten huwelijk

Het is niet alleen de stad van wandelende tokkies en militairen. Het is ook de stad van grasvelden waar concerten en koloniale festivals met vreselijk domme namen neergekwakt worden. Nog meer is Nijmegen  de stad van van het Fortarock initiatief. Ook wel het beste wat de Nederlandse metalliefhebber in tijden is overkomen. Het metalavondje van poppodium heeft al een openlucht festival (goddomme hoe vet is dit), maar ook een terugkerend feest onder eigen dak tijdens de jaarlijkse 4-daagse braderie De Affaire. Ook wel: de nodige muzikale afleiding terwijl menig bejaarde een paar kilometer verder op met de wandelschoentjes in de lucht ligt uit te drogen. Dit jaar op zondag 19 juli met o.a. Gojira, de band die Metal.blog goed geld betaald om jullie wijs te maken hoe geniaal dat Franse gezelschap is. Zeer geniaal. Koop eens een Gojira album. Maar goed. Een diepe buiging voor de wandelstad. Laatst nog Burst en The Ocean programmeren, de mainstreamers blij maken met Metallica, het meest interessante Nederlandse festival tot nu toe plannen, nu dit weer. Nijmegen, Metal.blog vindt je leuk. *knielt*

Deftones tourt Europa, ook zonder Chi

Hoe gaat het eigenlijk met Chi Cheng, de bassist van Deftones? Antwoord: kloten. De gedreadlockte snarenplukker die begin november in een coma raakte na een ernstig auto-ongeluk ligt nog altijd in een ziekenhuis als kasplantje. Het wegvallen van Cheng is voor de band op meerdere fronten een traumatische gebeurtenis; niet alleen weten ze niet hoe het nu verder zal gaan met hun maatje – als we de myspace en blabbermouth moeten geloven zijn de heren zeer close – maar ook op creatief gebied kan je spreken van een klap. De alt metallers waren immers volop bezig een nieuwe plaat op te nemen, en vage tourplannen aan het invullen. Toch kondigt de band vandaag aan te gaan touren met een vervangende bassist. Je kan je alleen maar indenken hoe zwaar het moet zijn om door te moeten zonder een van de hoekstenen van je gezelschap daar om te kunnen vragen. Als dat te sentimenteel klinkt: dat lijkt me redelijk kut. Hoe dan ook: Deftones spelen Reading in Engeland. Begin dus maar te morrelen over een optreden op Lowlands, Pukkelpop en Sziget.