The Nightwatchman – One Man Revolution

The Nightwatchman is niemand minder dan Tom Morello, bekend als gitarist van Rage Against The Machine en Audioslave. Morello staat al jaren bekend om zijn politieke activisme. Met Axis Of Justice, een politiek/muzikaal project dat hij met Serj Tankian (de zanger van System Of A Down) opzette, probeert Morello het politiek bewustzijn van mensen te vergroten.

Als The Nightwatchman doet hij dat wederom, hetzij op een donkerdere manier. ‘Songs of bitterness and revenge as a response to a world in turmoil’ is namelijk waar The Nightwatchman voor staat. De nummers bestaan allemaal uit akoestisch gitaarwerk waarover Morello variërend ingetogen en gepassioneerd zingt. Andere koek dan de bands waar we hem van kennen dus.

De zang ligt er dik boven op en Morello’s verhalende stem vestigt de aandacht op de teksten. Verre van vreemd natuurlijk. Morello beschikt trouwens over een diepe stem die je eigenlijk niet van hem verwacht. Helemaal goed voor de muziek. Niet al te melodisch en gepolijst, zodat de nummers diepgang krijgen. Hier en daar zijn de nummers voorzien van aanvullende partijen op piano, drums en meer. Op een protestplaat mag de ook mondharmonica natuurlijk niet ontbreken. Onder andere in het mooie, melancholische Battle Hymns en het fanatieke Union Songs komt die dan ook even om de hoek kijken.

Opvallende tracks op de plaat zijn Let Freedom Ring waar een lekker meezing refreintje in zit, The Road I Must Travel met Keltische melodieën en de titeltrack dat een spannend, stuwend gitaarslagje bevat. Een fraaie plaat met eenvoudige, mooie luisterliedjes.

(Verschenen in Platomania)

Lees ook:De Nachtwacht van Tom Morello
Lees ook:Imperia – Queen Of Light
Lees ook:Hel ja!
Lees ook:Suffocation – Suffocation
Lees ook:Hatesphere – Serpent Smiles And Killer Eyes

3 reacties op “The Nightwatchman – One Man Revolution

  1. Walter

    Hemeltje lief, inclusief een mondharmonica, en ook nog eens bij plato. Dat klinkt als een album dat ik heel erg ga laten liggen.

    Leuk dat je de moeite neemt om er iets over te schrijven, maar waarom als metalblogger iets voor een blaadje van muziekwinkel Plato schrijven ? Die lui hebben toch niks met heavy muziek ? hooguit met gitaar (punk) bandjes, al dan niet van de kunstacademie ?

    Dit is meer iets voor de alto-jongens en meisjes om de hoek, met die malle kapsels.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Niles

    De link Morello -> metal lijkt me duidelijk.

    Het kan geen kwaad om je oor af en toe een deurtje verder te luisteren te leggen, dacht ik zo.

    De platenbak van Plato zal je verbazen. Al eens een kijkje genomen?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Walter

    Hoi Niles,

    ja, bij Plato kom ik regelmatig, bij alle afdelingen van boudisque ook, dus het is bekend terrein voor me. En de link tussen Morello en metal ken ik. Het is waarschijnlijk het Gathering-effect, (ik ben fan) die worden ook nog steeds in metalblogs besproken.

    Ik heb gewoon moeite met wereldverbeteraars en mensen die zodanig serieus met muziek bezig zijn, passief dan wel actief, dat ze hun gevoel voor humor en relativering verliezen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.