Volbeat – Guitar Gangsters & Cadillac Blood, een doorbraak?

Hoe lang nog tot Volbeat tot de grotere rockbands op dezer aardkloot behoort? Het grote publiek begint de band massaal te ontdekken, en dat is niet zo gek. Live is het altijd een feest en bovendien - dat vind het grote publiek altijd leuk - is het een band die alle doelgroepen bedient: meezingers voor de dronken metalhead, knappe jongens op het podium voor de meisjes, en een originele sound voor de elitaire garde die er op staat te wachten de zoveelste metalband af te schieten. Kortom: de wereld staat te popelen om Volbeat te ontdekken, ook al weten ze dit zelf nog niet. Het enige wat de Denen nodig hebben is een hele, hele goede nieuwe cd. Is 'Guitar Gansters & Cadillac Blood' – dat als je straks morgen thuiskomt van je werk of school in de winkels ligt – het groene licht voor een definitieve doorbraak naar de main stream?

Nee. Althans, ik denk van niet. Natuurlijk vinden de fanboys het wereldwijd een prachtplaat (daar zijn het fanboys voor), maar al met al is het grotendeels een herhalingsoefening. Ja ok, er zijn op de ene track wat strijkers toegevoegd, en er staat een Hank Williams-adeptatie op (tegelijkertijd niet echt een stijlbreuk). Maar het lijkt over de linie toch erg veel op ‘Rock the Rebel.. Metal the Devil.'

Toch is er één cruciaal verschil met die vorige plaat, eentje die niet in het voordeel van Volbeat uitpakt: het album ontbeert een echte meezinger. Op 'Guitar Gangster..' geen 'Gardens Tale' of 'Mr. and Ms. Ness.' De sound is wel toegankelijker geworden, het klinkt allemaal net wat frisser en 'radiovriendelijker', maar deze verandering lijkt nergens uit te betalen in een song die daadwerklijk in high rotation zal meedraaien.

Het is een beetje een cruciale tijd voor Volbeat, het alternatieve rock- en metalpubliek loopt al een tijdje weg met deze Denen, de festivals staan er voor open en 3FM schijnt platgebeld te worden met het verzoek iets van 'Metallica met Elvis' te horen. Na het horen van 'Guitar Gangsters & Cadillac Blood' denk ik echter dat de aanhang tevreden zal zijn, maar dat het aanboren van nieuwe fans nog altijd doormiddel van concerten en festivaloptredens zal moeten gebeuren, waar juist de nummers van hun eerste twee elpees de smaak zullen blijven maken.

Een gemiste kans dus, alhoewel ik mij niet kan voorstellen dat het niet goedkomt met die doorbraak van Volbeat. Dat gebeurt wel vlak na hun optreden op Pinkpop 2009.

Lees ook:Nieuwe Volbeat clip: ‘Mary Ann’s Place’
Lees ook:Vader – Impressions In Blood
Lees ook:Anonieme held stelt een nobele daad
Lees ook:Napalm Death – Smear Campaign
Lees ook:Hatesphere – Serpent Smiles And Killer Eyes

2 reacties op “Volbeat – Guitar Gangsters & Cadillac Blood, een doorbraak?

  1. Anne

    dit album van Volbeat is echt wel goed
    meezingers zitten er echt wel op
    ik heb ze live gezien, en geloof me, 10 van de 13 nummers werden ontzettend enthousiast mee gezongen
    tuurlijk zullen de oude nummers ook leuk zijn live, maar je kunt niet eeuwig in oude shit blijven hangen
    ik vind dit een goed album om op verder te borduren

      /   Beantwoorden  / 
  2. Richard Bakker

    Ik heb Volbeat alleen gezien op tv bij pinkpop en het heeft op mij een verpletterende indruk gemaakt,heb gelijk de nieuwe cd gehaald en ik ben overtuigd,ik had de eerste 2 cd’s al maar deze is meer toegangelijker.Alleen jammer dat het(echt nederlands)weer met alles vergeleken wordt met andere bands.Bull het is gewoon lekkere muziek!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.